Ja cilat janë dhjetë tiparet e njerëzve karizmatikë

nga Flogerta Driza

Disa persona menjëherë na bëjnë të ndihemi të rëndësishëm dhe të veçantë. Mjafton që këta njërëz të futen në dhomë dhe gjithçka merr tjetër shkëlqim. Jo gjithmonë mund t’i japim emër kësaj ndjesie, por ama e kuptojmë që këta lloj njerëzish janë karizmatikë nga natyra.

Për fat të mirë të gjithë mund të jemi karizmatikë. Karizma nuk ka të bëjë me nivelin tonë të suksesit, ose aftësitë tona prezantuese, ose mënyrën se si vishemi apo imazhi që projektojmë – karizma ka të bëjë me atë që bëjmë. Këtu janë disa tipare që dallojnë njerëzit karizmatik por që edhe ju mund ti bëni tuajat:

1. Dëgjoni më shumë, flisni më pak

degjoni te tjeret

Foto:@FotoArtist via Twenty20

Bëni pyetje. Ruani kontaktin sy më sy. Buzëqeshni. Vrenjtuni. Aprovoni. Përgjigjuni – të gjitha këto bëji me gjuhën e trupit. Kjo është gjithçka që ju duhet për t’i treguar personit tjetër se ata janë të rëndësishëm. Kur flisni, mos ofroni këshilla, vetëm nëse ju kërkohet. Dëgjimi tregon se ju intereson më shumë të dini për ata që ju rrethojnë sesa të tregoni se për veten.  Flisni vetëm kur keni diçka të rëndësishme për të thënë.

2. Mos praktikoni dëgjimin selektiv

Disa njerëz – ju garantoj se njihni disa si këta – nuk duan të dëgjojnë fjalë apo opinione nga dikush që e konsiderojnë poshtë vetes. Sigurisht, mund të flisni me ta, por do jetë e kotë sepse nuk do t’ju kushtojnë vëmendje. Njerëzit karizmatikë i dëgjojnë nga afër të gjithë. Pavarësisht pozicionit të përsonit tjetër ose statusit shoqëror ose “nivelit”, personi që është karizmatik të bën të ndihesh sikur ke dicka të përbashkët me ta.

3. Përqëndrohuni tek individi përballë jush

Mos kontrolloni telefonin. Mos shikoni monitorin e kompjuterit. Mos u përqëndroni në asgjë tjetër, qoftë edhe për një moment, përveçse tek individi me të cilin po flisni. Asnjëherë nuk keni për tu lidhur me të tjerët nëse jeni të zënë me gjërat e tjera që ju shpërqëndrojnë. Jepni vëmendjen tuaj të plotë.  Duke u dhuruar vëmendjen tuaj, të tjerët do duan të qëndrojnë rreth jush.

4. Gjithmonë jepni para se të merrni – edhe kur e dini se nuk do merrni kurrë

karizmatike

Foto: @m_pawaii via Twenty20

Asnjëherë mos mendoni se çfarë mund të përfitoni nga të tjerët.  Përqendrohuni në ato që mund të ofroni. Të jepni është mënyra e vetme për të krijuar një lidhje dhe marrëdhënie të vërtetë. Përqendrohuni, tregojini se i vetmi person që me të vërtetë ka rëndësi për ju në atë moment është ai me të cilin po flisni.

5. Mos i jepni vetes më shumë rëndësi se duhet

Të vetmit njerëz që impresionohen nga pompoziteti dhe arroganca juaj janë njerëzit me po të njëjtat cilësi. Pjesa tjetër nuk do t’ia dijë dhe as që i bën përshtypje. Jeni antipatik dhe i pakëndshëm. Dhe sinqërisht nuk do të na shohësh sy e vesh kur të futesh në dhomë.

6. Jini i hapur për të mësuar nga të tjerët

Edhe nëse jeni të bindur se mund të dini diçka më shumë se dikush tjetër, mos harroni se eksperienca e gjithsecilit vlen. Nuk mëson asgjë nga vetja, vetëm nga të tjerët. Të gjithë, pavarësisht se kush janë ata, dinë gjëra që ju nuk i dini. Duke mos e ditur se çfarë dinë njerëzit e tjerë, i jepni vetes mundësi të shikoni gjërat në një tjetër këndvështrim

7. Komplimentoji të tjerët për vlerat e tyre

lidership

Foto: @andreyyalansky19 via Twenty20

Askush nuk merr vlerësim të mjaftueshëm. Askush. Thuaju njerëzve çfarë bëjnë mirë. Inkurajoni personin që keni përball duke i vënë në pah vlerat që ka. Jo vetëm që njerëzit do të vlerësojnë lavdërimet tuaja, ata do ta vlerësojnë faktin që ju kujdeseni sa duhet për t’i kushtuar vëmendje asaj që ata bëjnë.

8. Zgjidhni fjalët tuaja

Fjalët që përdorni ndikojnë në qëndrimin e të tjerëve – dhe kjo më vonë ndikon tek ju. Për shembull, nuk është e nevojshme të shkoni në një mbledhje; por takoni personalisht çdo person. Një ditë takoni dikë e një ditë bisedoni me dikë tjetër. Të gjithë duam të shoqërohemi me njerëz të lumtur, entuziastë, të përmbushur. Qasja që merrni dhe fjalët që zgjidhni mund t’i ndihmojë njerëzit e tjerë të ndjehen më mirë me veten e tyre – dhe rrjedhimisht edhe ju do ndoheni më mirë me veten tuaj.

9. Mos diskutoni për dështimet e të tjerëve

Të gjithëve na pëlqen të dëgjojmë ose të bëjmë pak thashetheme. Problemi është kur kjo gjë kthehet në bullizëm ose tallje për një person të tretë. Mos qeshni me njerëzit e tjerë. Kur bëni diçka të tillë, njerëzit përreth jush do pyesin veten nëse ndonjëherë qeshni edhe me ta.

10. Tregoni për dështimet tuaja pa siklet

Njerëzit shumë të suksesshëm shpesh duket sikur janë karizmatik vetëm sepse janë të suksesshëm. Fjala kyçe është “duket”. Nuk ka nevojë të jëni tepër i suksesshëm për të qenë karizmatik. Mjafton të jesh vetvetja, pra origjinal për të qenë karizmatik. Ji i përulur. Ndani me të tjerët ulje-ngritjet tuaja. Pranoni gabimet që keni bërë dhe tregoni sa ia kanë vlejtur si mësim. Dhe si përfundim qeshni me veten. Njerëzit kanë për t’ju pëlqyer më shumë sepse do kuptojnë që karizma juaj është e vërtetë dhe jo shtirje.