A duhet të ndaheni – Ja katër faktorë që tregojnë pse

nga Flogerta Driza

A duhet të ndaheni? Ka raste kur gjëja më e keqe që mund të bëjmë, si për shëndetin tonë mendor, ashtu edhe për atë të partnerit tonë, është të qëndrojmë së bashku. Disa çifte ndonjëherë vijnë në një pikë ku pyesin veten nëse ende dëshirojnë të qëndrojnë së bashku ose nëse është koha për t’u ndarë.

Kur lind ky dyshim, përgjigjja është e qartë: “JO”. Sidoqoftë, për shkak të dashurisë që ndiejmë ndaj partnerit tonë, për vështirësitë që kemi kapërcyer së bashku, ne justifikojmë gjëra që, në realitet, nuk kanë asnjë justifikim. Kjo është diçka shumë e gabuar. Ndonjëherë, kjo pasiguri vjen nga frika për të nisur një lidhje të re. Sidoqoftë, nëse disa prej këtyre elementeve janë të pranishëm në lidhjen tuaj, ka ardhur koha të thoni lamtumirë.

1. Dështimi i marrëdhënies

ndarje

Foto: @south_nostalghia via Twenty20

Askush nuk do që marrëdhënia të dështojë, aq më pak kur ka të bëjë me një marrëdhënie në çift. Dështimi i marrëdhënies është i pafalshëm. Ky mendim është një nga arsyet që çon drejt ndarjes dhe shpesh manifestohet me frikë dhe mohim. Ndodh të ndiheni përgjegjës për këtë dështim. Ndoshta mendoni se nuk këni dhënë gjithçka ose mendoni se nuk e deshët partnerit aq sa duhet…

Shpesh është më e vështirë seç duket të përfundosh një lidhje të dështuar. Mos kini frikë nga ajo që thonë të tjerët po të ndaheni. E vetmja gjë me të vërtetë e rëndësishme është se si ndiheni. Mos e zgjatni një marrëdhënie vetëm sepse ndiheni përgjegjës për dështimin e saj.

2. Qëndrimi së bashku për hir të fëmijëvë

te ndaheni

Foto: Freepik

Të vazhdoni një marrëdhënie të dështuar për hir të fëmijëve është një gabim i madh. Zënkat nuk do të pushojnë dhe marrëdhënia do të bëhet edhe më kritike. Fëmijët tuaj do ta gjejnë veten duke jetuar në një mjedis toksik. Nuk do të jenë të qetë dhe do të dëshmojnë situata negative që do t’i lëndojnë më tepër.

Ne besojmë se fëmijët kanë nevojë për një familje të bashkuar, prindër që duan njëri-tjetrin dhe që duan të jenë së bashku. Sidoqoftë, ky është një koncept i gabuar. Fëmijët kanë nevojë për prindër që u japin atyre dashuri dhe janë të lumtur, në mënyrë që ta transmetojnë këtë lumturi tek fëmijët e tyre. Ndaj, ndarja është zgjidhja më e mirë. Në këtë mënyrë fëmijët tuaj nuk do të rriten në një mjedis toksik. 

3. Frika nga vetmia 

vetmia

Foto: Freepik

Ka shumë njerëz që zhvillojnë varësi emocionale, veçanërisht nëse kanë qenë me dikë për një kohë të gjatë dhe nuk kanë qenë kurrë vetëm. Ky mund të jetë një problem kur çiftet pyesin veten nëse do ta vazhdojnë lidhjen apo jo. Dy elementë do zotërojnë lidhjen tuaj frika dhe ankthi nga ndarja. Frika nga vetmia rritet ndërsa plakemi. Pra, sa më i madh të jesh në moshë, aq më shumë beson se është e vështirë të gjesh një partner të ri.

Dhe shpesh herë përfundojmë duke qëndruar më dikë që nuk e duam vetëm sepse kemi frikë të qëndrojmë vetëm. Rezultati është, pa dyshim, katastrofik. Bëhemi njerëz të trishtuar dhe frika e vetmisë na lë të pllakosur. Nuk është e lehtë të dilni nga një situatë e tillë, por ia vlen të ndaheni nëse situata arrin deri këtu. Të qenit vetëm është një aventurë. Mbi të gjitha, sepse do të zbuloni se kush jeni në të vërtetë. Nëse i shihni gjërat nga ky këndvështrim, nuk do të keni më frikë.

4. Frika e humbjes së miqve të përbashkët

miqesi

Foto: @calebthetraveler via Twenty20

Është normale që një çift që është së bashku prej një kohe të gjatë të kenë disa miq të përbashkët. Kjo nuk përbën asnjë problem, derisa nisim të flasim për ndarje. Vazhdimi i marrëdhënies mund të jetë alternativa më e mirë për të shmangur ndarjet nga miqtë tuaj të përzemërt. Ndonjëherë jo vetëm për sa i përket miqve, por edhe ligjeve dhe rregulloreve që janë bërë themelore për ne.

Megjihatë pasi ndaheni, do t’ju duhet kohë për të rifilluar marrëdhëniet me këta njerëz. Kjo nuk do të thotë se do t’i humbisni komplet këta miq. Për më tepër, mund të ndodhë që ju ose ish partneri juaj të bëheni miq shumë të mirë. Në këtë rast, çdo frikë e juaja do shuhet.

Nëse po pyesni veten nëse doni të vazhdoni lidhjen tuaj, kushtojini vëmendje këtyre katër faktorëve, sepse ato janë provë e qartë që marrëdhënia që keni nuk është më për ju. Mendoni për veten tuaj, çfarë ju bën të ndiheni më mirë. Mos u shqetësoni për atë që do të ndodhë më vonë. Nëse ndiheni mirë me veten tuaj, gjithçka do të kalojë.