5 Investime për tu marrë parasysh gjatë recesionit ekonomik

nga Flogerta Driza

Investime në periudhë krize? A janë zgjedhje me mend? Në fund të tregut mbresëlënës të viteve 2009-2019, shumë analistë parashikuan se një kërcënim i pashmangshëm po afrohej në horizont. Sidoqoftë, kishte paqartësi se cili do të ishte katalizatori për këtë rënien ekonomike.

“Pandemia” nuk ishte fare pjesë e listës së faktorëve që do të shkaktonte krizën ekonomike të dekadës. Në fakt shumë nga karakteristikat e recesioneve të mëparshme po realizohen në këtë periudhë aktuale të pasigurisë. Rritja e papunësisë, rënia e mprehtë në tregun e aksioneve dhe rënia e besimit të konsumatorit.

Investime në periudhë krize

kohe krize

Foto ilustruese

Për shkak të këtyre ngjashmërive, është e mundur që kjo epokë e tanishme të shikohet prapa si një mundësi blerjeje për investitorët me mend, nëse e krahasojmë me recesionet e mëparshme. Shëndeti dhe siguria për ju dhe familjen tuaj janë shumë më të rëndësishme sesa boshimi i portofolit tuaj, mirëpo do të ishte një ide e mirë për të eksploruar disa nga mundësitë e investimit në dispozicion.

Për të fituar potencialisht të ardhura nga investimet ndërsa keni ngecur në shtëpi. Shumë investitorë (ju mund të jeni njëri prej tyre) nuk janë të vetëdijshëm për opsionet alternative të investimit në dispozicion të tyre. Në vend që të vendosni të gjitha paratë tuaja të fituara me vështirësi në të njëjtat shporta, merrni parasysh këto 5 strategji alternative të investimit:

1. Investoni në prona me qira

investime ne prona me qera

Foto: @Tereza via Twenty20

Investimet me qira shpesh mund të jenë një mënyrë e shkëlqyer për të marrë pas dis afitime. Plus, mund të përfitoni nga çdo rritje e vlerës së pasurisë.

2. Investoni në asete alternative

Tani mund të investoni në internet në pasurive të tilla si financimi i pasurive të patundshme, financa gjyqësore, financa detare, financa arti dhe financa tregtare. Këto investime alternative zakonisht kanë një lidhje të ulët me tregun e aksioneve. Për shembull, Yieldstreet.com ofron investime në të gjitha klasat e aseteve të përmendura më lart.

3. Investoni në një REIT

REIT janë kompani që ose zotërojnë ose financojnë prona fitimprurëse, siç janë komplekset e apartamenteve ose godinave, qendrat tregtare, hotelet dhe depot, thjesht për të përmendur disa shembuj.

4. Investoni në një ekskluzivitet

asete

Foto: @FreedomTumZ via Twenty20

Një ekskluzivitet është një licencë që bleni ju dhe lejon të drejtoni një biznes nën emrin e një biznesi tashmë të vendosur, siç është një McDonalds, Queen Dairy, apo edhe një Han Pushimesh.

5. Huadhënia nga kolegët

Gjithashtu i njohur si huadhënia shoqërore ose huazimi i turmës, ‘peer-to-peer lending’ lidh huamarrësit duke kërkuar forma alternative të kapitalit me huadhënësit (si ju). Përtej të qenit i dobishëm për ata që kërkojnë financim, mund të jetë gjithashtu një mënyrë e mirë për të marrë kthime si investitor. Këto investime, edhe pse në këtë periudhë krizë, me siguri do t’ju kthehen shumëfish. Ndaj, nuk humbisni gjë nëse e provoni.