5 ‘sekrete’ për një marrëdhënie të lumtur

nga Argjenda Selmani

Një marrëdhënie të lumtur e duam të gjithë. Mirëpo fatkeqësisht rruga për ta arritur ndonjëherë është e gjatë. Si shumë procese të tjera, edhe lumturia ë një marrëdhënie kërkon disa ‘sekrete’ dhe aftësi specifike që duhet t’i zbatojmë.

Përpos dashurisë, kërkohet edhe shumë kompromis e mirëkuptim.Nëse doni të mësoni se cilat janë pesë sekretet kryesore që ju duhen për të pasur një marrëdhënie të lumtur lexoni këtë artikull deri në fund!

Empatia

Ndonjëherë, argumentet arrijnë një ngërrç sepse asnjë partner nuk është i gatshëm të dëgjojë atë që thotë tjetri. Por të dëgjosh tjetrin dhe të përpiqesh të kuptosh se si ndihet tjetri, nuk do të thotë të ndryshosh idetë e tua apo edhe domosdoshmërisht ta pranosh se ke gabuar.

marrdhenie te lumtur Kjo do të thotë thjesht t’i tregosh partnerit apo partnerës tënde se kujdesesh për mënyrën se si po ndihet . Se je i/e gatshëm të bësh përpjekje për t’u takuar në mes nëse është e nevojshme.
Edhe nëse e njihni partnerin tuaj për një kohë të gjatë, përpiquni të futeni në këpucët e tij dhe të paramendoni se ai mund të shohë disa gjëra ndryshe nga ju.

Komunikimi

Komunikimi është një nga aftësitë më të rëndësishme në çdo marrëdhënie njerëzore. Të jesh në gjendje të thuash qartë dhe në mënyrë të vazhdueshme se si po ndihesh tregon shumë për personalitetin tuaj. Vlen të kujtohet gjithashtu se të komunikosh nuk do të thotë vetëm të jesh në gjendje të shprehësh mirë mendimin tënd, por të mësosh të dëgjosh edhe ato që thotë partneri yt. Mos prisni vetëm për radhën tuaj për të folur, por dëgjoni me të vërtetë atë që po thonë. Përsëritni ato që u thonë përsëri. Dhe kërkoni që të sqarojnë gjërat – mos supozoni gjithmonë se e dini se çfarë nënkuptojnë menjëherë.

Konflikti

Njerëzit shpesh e mendojnë argumentimin si veti të keqe. Mirëpo nëse nuk ka asnjë konflikt në marrëdhënien tuaj, ka shumë mundësi që dikush po mban në vetë gjëra. Dallimet midis jush dhe partnerit tuaj janë shumë të pashmangshme. Mirëpo është e rëndësishme se si i trajtoni ato ndryshime. Pa marrë parasysh problemin që keni, mundohuni të përdorni një fillim ‘të butë’ që përqendrohet në ndjenjat tuaja në vend që të sulmoni partnerin tuaj.

marrdhenie te lumtur Për shembull “Jam e mërzitur që harrove përvjetorin tonë”, në vend se “Si mund të ishe kaq i pandjeshëm, madje as një kartolinë!”. Mundohuni të shmangni daljen e gjërave jashtë kontrollit.  Mos thoni gjëra për të cilat do të pendoheni më vonë. Mos e fyeni partnerin. Jini të gatshëm të falni. Kjo  është një nga aftësitë e domosdoshme për një marrëdhënie të lumtur. Vetëm kur të dy partnerët janë të gatshëm të heqin dorë nga dëshira e tyre për të ‘fituar’ argumentin mirëkuptimi rrihet në të vërtetë.

Përkushtimi

Në një marrëdhënie afatgjatë, përkushtimi do të thotë të jesh i gatshëm të punosh së bashku për vështirësitë. Të planifikosh së bashku për të ardhmen dhe të sqarosh e të mbrosh kufijtë për të cilët ke rënë dakord. Kjo kërkon këmbëngulje dhe punë të vështirë mirëpo shpërblimi është shumë se të vlefshme. Fitoni një marrëdhënie te lumtur. Mirëpo dhe nëse jeni në një takim të parë me dikë, është e rëndësishme që të jeni në gjendje t’u jepni gjërave vëmendjen tuaj të plotë dhe të tregoni interes në vend që të pyesni se çfarë tjetër mund të bëni ose ta lini mendjen të turbullohet me dyshime.

Dashuria

Grekët e lashtë kishin 3 fjalë për dashurinë dhe tri shpjegime të ndryshme. Ja cilat janë ato:

marrdhenie te lumtur Erosi – Kjo është dashuri erotike. Do të thotë të jesh tërhequr nga njëri-tjetri. Sipas erosit është shkëndija që e bën marrëdhënien tuaj të ndihet emocionuese dhe e veçantë.

Philios – Kjo do të thotë miqësi. Theshtë ndjenja për të kuptuar njëri-tjetrin. Për të shijuar shoqërinë e njëri-tjetrit dhe për të pasur interesa të përbashkëta.

Agape – Kjo do të thotë të jesh i përgatitur të heqësh dorë nga rruga e duhur për personin tjetër ose t’i vendosësh ata në vendin e parë. Mund të jetë diçka e vogël si t’i ndihmoni në një detyrë edhe pse jeni vërtet të lodhur ose diçka e madhe si të kujdeseni për të pas operacionit. Një marrëdhënie e lumtur ka patjetër njërën nga këto elemente. Por nëse ndonjë prej tyre mungon, ju mund t’i gjeni gjërat më sfiduese. Kjo nuk do të thotë që nuk mund të arrini lumturinë por mund të jetë e vlefshme të mendoni për mënyrat se si mund të përqendroheni më shumë në ato që mungojnë.