A jam ekstrovert?  – Përgjigjen e japin këto shenja

nga Argjenda Selmani

Në ditët e sotme shpesh mund të ndodh që në bisedë e sipër dikush t’ju pyet ‘ A jeni introvert apo ekstrovert?’. Po ju vet a e dini këtë përgjigje? Psikologu me emrin Carl Jung filloi të përdorte termat introvert dhe ekstrovert në vitet 1920.

Këto dy lloje të personalitetit i klasifikojnë njerëzit në mënyrën se si ata e marrin ose e shpenzojnë energjinë e tyre. Introvertët, sipas Jungut, u drejtohen mendjeve të tyre për t’u rimbushur, ndërsa ekstrovertët kërkojnë njerëz të tjerë për nevojat e tyre të energjisë.  Një person ekstrovert tërheqë të tjerët rreth vetes. Ka natyrë të gjallë dhe merr vëmendje. Një ekstrovert është e kunderta e një introverti. Mirëpo ka edhe disa veçori të tjera që ju tregojnë se jeni ekstrovert.

Ata kënaqen gjatë shoqërimit me njerëz

A jeni ekstrovert?Njerëzit me prirje më ekstroverte shpesh janë në qendër të vëmendjes – dhe atyre u pëlqen kjo. Ata lulëzojnë në situata shoqërore dhe kërkojnë stimulim shoqëror. Ekstrovertët shpesh nuk kanë frikë të prezantohen me njerëz të rinj dhe ata rrallë shmangin situata të panjohura nga frika se mos ngatërrohen ose nuk njohin dikë.

S’e ndieni nevojën të rrini vet

Ndërsa introvertët duan të arratisen në shtëpitë ose zyrat e tyre pas një nate me miqtë ose një takimi intensiv, ekstrovertët zbulojnë se koha e kaluar vet u heq energjinë e tyre natyrore. Ata rimbushin bateritë e tyre të brendshme duke qenë pranë njerëzve të tjerë.

Ekstrovertët kanë shumë miq

Ekstrovertët bëjnë miq të rinj lehtësisht. Kjo është pjesërisht sepse ata gëzojnë energjinë e njerëzve të tjerë dhe angazhimin me ekstrovert njerëzit përreth tyre. Ata gjithashtu priren të kenë një rrjet të madh shoqëror dhe shumë të njohur. Me ndjekjen e interesave dhe aktiviteteve të reja, ekstrovertët shpesh dëshirojnë të zgjerojnë qarqet e tyre shoqërore.

Ekstrovertët nuk frikësohen të rrezikojnë

Ekstrovertët mund të përfshihen në sjellje të rrezikshme. Disa teori pohojnë se truri i tyre është i lidhur për t’i shpërblyer ata për këtë nëse shkon mirë. Një studim zbuloi se ekstrovertët që rrezikojnë dhe kanë sukses shpërblehen me dopaminë. Ekstrovertët mund të jenë më të gatshëm të rrezikojnë për lumturinë që ndiejnë më pas.

Ekstrovertët janë fleksibil

Ekstrovertët shpesh janë të adaptueshëm ndaj çdo situate dhe inovative kur lindin probleme. Ndërsa ata mund të jenë të organizuar, jo të gjithë ekstrovertët kanë nevojë për një plan veprimi përpara se të fillojnë një projekt, të planifikojnë një ekstrovert pushim ose të ndërmarrin ndonjë detyrë. Vendimet spontane mund të mirëpriten.

Përse disa persona janë introvertë e disa ekstrovertë?

Shkencëtarët nuk e dinë me siguri nëse ka ndonjë arsye përse disa persona janë introvertë e disa ekstrovertë. Ajo që ata dinë është truri i dy llojeve të personalitetit funksionon pak më ndryshe nga njëri-tjetri. Studiuesit kanë zbuluar se introvertët kanë një rrjedhje më të lartë të gjakut në lobin e tyre ballor sesa ekstrovertët.
Kjo pjesë e trurit ju ndihmon të mbani mend gjërat, të zgjidhni problemet dhe të planifikoni përpara.
Truri introvert gjithashtu reagon ndryshe ndaj dopaminës sesa truri ekstrovert. Kjo është një kimikat që ndez pjesën e trurit tuaj që kërkon shpërblimin dhe kënaqësinë. Introvertët dhe ekstrovertët kanë të njëjtën sasi të kimikatit, por truri ekstrovert merr një zhurmë të ngazëllyer nga qendra e tyre e burimit. Nga ana tjetër, introvertët kanë tendencë të ndjehen të dobësuar nga ajo.

Kliko këtu për ta shkarkuar aplikacionin tani ↓