A jam introvert? – Përgjigjen e japin këto shenja

nga Argjenda Selmani

Në ditët e sotme shpesh mund të ndodh që në bisedë e sipër dikush t’ju pyet a jeni introvert apo ekstrovert. Po ju vet a e dini këtë përgjigje? Nëse e llogarisni vetën si tip të mbyllur dhe doni të siguroheni se a jeni introvert, lexoni këtë artikull deri në fund. 

Mos harroni se një introvert është një person me cilësi të personalitetit që njihet si si introversion. Që do të thotë se ata ndihen më rehat duke u përqëndruar në mendimet dhe idetë e tyre të brendshme, sesa tek ato që po ndodhin nga jashtë. Ata kënaqen të kalojnë kohë me vetëm një ose dy persona, në vend të grupeve të mëdha ose turmave.

Pra, çfarë është saktësisht një introvert?

Kur dëgjoni fjalën introvert, mund të mendoni për dikë që është i ndrojtur ose i qetë dhe preferon të jetë vetëm. Ndërsa kjo mund të jetë e vërtetë për disa introvertë, ka shumë më tepër karakteristika për këtë tip personaliteti. Nëse jeni një introvert apo ekstrovert, gjithçka varet nga mënyra se si e përpunoni botën përreth jush.

nje person introvertPsikologu me emrin Carl Jung filloi të përdorte termat introvert dhe ekstrovert në vitet 1920. Këto dy lloje të personalitetit i klasifikojnë njerëzit në mënyrën se si ata e marrin ose e shpenzojnë energjinë e tyre. Introvertët, sipas Jungut, u drejtohen mendjeve të tyre për t’u rimbushur, ndërsa ekstrovertët kërkojnë njerëz të tjerë për nevojat e tyre të energjisë.

Shenjat që mund të jeni introvert

Studimet thonë se rreth një e treta deri në gjysmën e të gjithë njerëzve në SH.B.A. janë introvertë. Megjithëse duket ndryshe tek të gjithë, introvertët kanë shumë të njëjtat modele të sjelljes. 

Në përgjithësi, introvertët kanë nevojë për qetësi për t’u përqendruar. Janë reflektuese dhe janë të vetëdijshëm për veten. Ju duhet kohë për të marr vendime. Ndihen rehat duke qenë vetëm dhe nuk ju pëlqen puna në grupe. Nëse jeni introvert ju preferoni të shkruani sesa të flisni. Ndiheni të lodhur pasi jeni në një turmë dhe keni pak miqësi, por jeni shumë të afërt me a jeni introvert?këta miq. Një mënyrë për të zbuluar nëse jeni introvert është të bëni një test, siç është Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) ose projekti SAPA.

Përse disa persona janë introvertë e disa ekstrovertë?

Shkencëtarët nuk e dinë me siguri nëse ka ndonjë arsye përse disa persona janë introvertë e disa ekstrovertë. Ajo që ata dinë është truri i dy llojeve të personalitetit funksionon pak më ndryshe nga njëri-tjetri. Studiuesit kanë zbuluar se introvertët kanë një rrjedhje më të lartë të gjakut në lobin e tyre ballor sesa ekstrovertët. Kjo pjesë e trurit ju ndihmon të mbani mend gjërat, të zgjidhni problemet dhe të planifikoni përpara.

Truri introvert gjithashtu reagon ndryshe ndaj dopaminës sesa truri ekstrovert. Kjo është një kimikat që ndez pjesën e trurit tuaj që kërkon shpërblimin dhe kënaqësinë. Introvertët dhe ekstrovertët kanë të njëjtën sasi të kimikatit, por truri ekstrovert merr një zhurmë të ngazëllyer nga qendra e tyre e burimit. Nga ana tjetër, introvertët kanë tendencë të ndjehen të dobësuar nga ajo.