Gjithçka që duhet të dini për portofolet e kriptovalutave apo Crypto wallets!

nga Argjenda Selmani

Që një përdorues të tregtojë kriptovaluta, është thelbësore të ketë një nga portofolet e kriptovalutave për të lehtësuar transaksionet. Crypto wallets apo portofolet e kriptovalutave  janë pajisje, mediume fizike, programe ose shërbime që ruajnë çelësat publikë dhe/ose privatë për transaksionet e kriptovaluta.

Përveç këtij funksioni bazë të ruajtjes së çelësave, një portofol me kriptovaluta më shpesh ofron edhe funksionalitetin e enkriptimit dhe/ose nënshkrimit të informacionit. Përpos kësaj crypto wallets më shpesh ofrojnë edhe funksionalitetin e enkriptimit dhe/ose nënshkrimit të informacionit.

Llojet e crypto wallets

portofolet e kriptovalutavePortofolet e kriptovalutave ndahen në dy kategori të përgjithshme: softuerike dhe harduerike.

Një crypto wallet harduerike është një pajisje e vogël që mund të ruajë kripto offline.

Një i tillë kushton rreth 100 dollarë. Këto priren të jenë pak më të komplikuara për t’u përdorur sesa portofolet e softuerit.

 

Shumica e portofoleve harduerike ndërveprojnë me një kompjuter në një nga këto tri mënyra:

 • Përmes një ndërfaqeje të bazuar në ueb
 • Përmes një aplikacion të krijuar nga kompania
 • Përmes një portofoli të veçantë softuerësh

Crypto wallets harduerike janë një program kompjuterik ose aplikacion celular që mbajnë çelësat privatë në internet. Kuletat e softuerit mund të përdoren edhe në ueb, në këtë rast ato janë ‘kuletat e kujdestarisë’, të cilat nuk janë plotësisht të sigurta. Ose ato mund të vijnë në formën e aplikacioneve që mund të instalohen në një telefon/laptop, në këtë rast ‘çelësat privatë’ ruhen në pajisjen lokale.

 

Tre llojet kryesore të portofoleve të softuerit janë:

portofolet e kriptovalutave– Portofolet e bazuara në ueb, si MetaMask, të cilat funksionojnë si një shtesë e shfletuesit dhe mund të dërgojnë transaksione ETH, duke e bërë të lehtë për përdoruesit të ndërveprojnë me gjëra të tilla si aplikacionet e decentralizuara dhe protokollet e financave të decentralizuara (DeFi).

– Portofolet e desktopit, siç është portofoli Electrum, mund të përdoren në një kompjuter desktop ose laptop.

– Portofolet celulare, të tilla si portofoli Blockchain.com, që lejojnë përdoruesit të ruajnë kripto, të dërgojnë/marrin transaksione dhe të “fshijnë” çelësat privatë të një portofol ekzistues në aplikacion duke skanuar një kod QR në smartfonët e tyre.

Nëntë portofolet më të mira të kryptomonedhave

 1. Metamask
 2. Exodus
 3. Electrum
 4. Mycelium
 5. Ledger Nano X
 6. Opolo
 7. Coinbase Wallet
 8. Trezor Model T
 9. Ledger Nano S

Si funksionojnë Crypto wallets?

Ato ju lejojnë të ndërveproni me blockchains, duke ju mundësuar jo vetëm të bëni blerje dhe transaksione, por edhe të monitoroni balancën. Portofolet e tilla përmbajnë ‘çelësa’ publikë dhe privatë që janë unikë për pronarin e portofolit të veçantë. Ndërsa çelësi publik mund të krahasohet me një emër përdoruesi, një çelës privat mund të krahasohet me një fjalëkalim. Prandaj, është thelbësore që përdoruesit të mos i zbulojnë kurrë çelësat e tyre privatë. Kur një përdorues dërgon një kriptovalutë tjetër, marrësi duhet të jetë në gjendje të përputhë çelësin privat me çelësin publik për të zhbllokuar fondet dhe për të shpenzuar monedhat.