‘Nuk ka nevojë që secili të jetë Messi’

nga Stefan van Dijk

Mark Kosmo është një shqiptar aktiv. Ai punon vazhdimisht për të ndihmuar shqiptarët në diasporë, në mënyrë që ta bëjnë jetën më të mirë për shqiptarët në Ballkan. Mark, ju keni thënë një herë se diaspora shqiptare luftoi 25 deri në 30 vitet e fundit për t’u përmirësuar. Pse mendoni kështu?

“Së pari, ne kemi vështirësi sepse po jetojmë në shumë vende të ndryshme. Përveç kësaj, ne kemi breza të ndryshëm të shqiptarëve tani. Duhet kohë për të gjetur një gjuhë të përbashkët mes gjithë këtyre grupeve të ndryshme.

mark kosmo ne tedx tiranaNjë vështirësi tjetër është se ne jemi të mirë në nivelin lokal, për shembull në Boston, Londër ose Cyrih, por jo në një nivel global. Shpesh ka fërkime dhe vështirësi mes njerëzve që punojnë së bashku. Ndoshta sepse të gjithë dëshirojnë të jenë Lionel Messi. Jo të gjithë shqiptarët janë lojtarë të mirë të skuadrës. Shumë u pëlqen të kritikojnë ose ankohen, ose japin shumë sugjerime pa e mbështetur atë me veprim.”

A jeni optimist për 25-30 vitet e ardhshme?

“Po, për disa arsye do të kemi një ndikim më të fuqishëm. Qeveritë e vendeve shqiptare po punojnë më mirë së bashku me diasporën. Përveç kësaj, shumë shqiptarë ishin njëzet vjet më parë duke luftuar për të mbijetuar, ndërsa tani ka shumë profesionistë të rinj me punë të mira. Kështu kanë më shumë potencial financiar.

‘Kemi shumë anëtarë të diasporës që mund të mos vijnë kurrë në Kosovë ose Shqipëri’

Kemi shumë anëtarë të diasporës që mund të mos vijnë kurrë në Kosovë ose Shqipëri, por praktikisht do të kontribuojnë në fushat e tyre të ekspertizës. Sapo e kemi provuar me konferencën Diaspora Flet 2020 që mund të organizojmë takime me shqiptarë në të gjithë botën. Kjo na jep mundësinë për ta bërë atë për shembull, vetëm me mjekë.”

Duke folur për shqiptarët që kontribuojnë në vendet e Ballkanit, ju keni filluar disa vjet më parë një platformë globale që i mundëson diasporës të japë donacione për vendet këtu në Ballkan. Pse?

“Ne bëmë shumë mbledhje fondesh këtu në Boston dhe kjo tregoi se kishte dëshirë për të dhuruar. Zakonisht e bënim atë me mbledhësit e fondeve në Facebook. Por nuk kishte asnjë mekanizëm ligjor që e mbështeste këtë në Balkan. Përveç kësaj, OJQ-të në Ballkan nuk mund të mbledhin para më vete. Global Albanians Foundation është një urë lidhëse midis këtyre të dyjave.

‘Ne jemi duke siguruar një menu restoranti’

Qëllimi i GAF është të jetë një çadër për organizata të ndryshme shqiptare që bëjnë projekte. Ne japim mbështetje të decentralizuar. Vizioni afatgjatë është ta bëjmë këtë për qindra organizata. Tani për tani ne punojmë me pesëmbëdhjetë ose njëzet. foto nga mark kosmoPerspektiva ime është që njerëzve u pëlqen të japin lokalisht, dhe në sektorët për të cilët interesohen. Disa njerëz duan të dhurojnë në kujdesin shëndetësor, ose për shembull në arsim. Me fjalë të tjera, ne jemi duke siguruar një menu restoranti. Njerëzit mund të shkojnë në faqen tonë të internetit dhe të klikojnë në kauzën që duan të mbështesin.”

Mark, ka kaluar një vit prej tërmetit në Shqipëri. Si ndihmoi fondacioni?

“Ne morëm 50 propozime. Gjysma e atyre propozimeve ishin mjaft të mira, nga organizata me përvojë të mirë dhe transparencë. Kemi zgjedhur dymbëdhjetë projekte nga ato. Ne kemi mbledhur 220.000 dollarë. Pothuajse gjysma e parave shkon për rindërtimin e shtëpive në zona të ndryshme. Gjysma tjetër lidhet kryesisht me rininë. Për shembull pajisje të shkollës së mesme për disa qindra studentë nga familjet në nevojë. Por ka edhe para që shkojnë për pajisjet bujqësore në mënyrë që të ndihmojnë në krijimin e vendeve të punës. Shpresoj që në fund të vitit të kemi një raport financiar.”

Kjo tingëllon shkëlqyeshëm dhe do të ketë një ndikim të drejtpërdrejtë në jetën e shumë shqiptarëve. Përveç këtij fondacioni, ju jeni aktiv edhe në organizata të tjera shqiptare, si Germin. Cili është sekreti që arrini të bëni gjithë këto? 

“Është si të shënosh një gol në një ndeshje futbolli. Shumë pasime të vogla çojnë deri atje. Ju punoni me të gjitha llojet e anëtarëve të diasporës, me njerëz të ndryshëm. Hidhni ide përreth dhe thjesht bëni diçka të vogël çdo ditë për ta bërë botën një vend më të mirë! Nuk ka magji.”