Moti në Viti

nga dua.com
Moti në Viti

Moti në Viti – Karakteristikat

Moti në Viti ndikohet nga klima mezo kontinentale. Vitia është qytet e Komunë në lindje të Kosovës. Pjesë e regjionit të Anamoravës gjithë komuna shtrihet në pjesën qëndrore në fushë gropën e epërme të Moravës, dhe nëpër të kalon lumi Morava. Me një sipërfaqe prej 270 km2 komuna e Vitisë ka rreth 47 mijë banorë.

Sipërfaqja e Komunës së Vitisë ka reliev kryesisht të rrafshët. Duke bërë që toka në këtë komunë të jetë shumë e përshtatshme për mbjelljen e kulturave bujqësore.

Pozita

Komuna e Vitisë ka dhe pjesët e saj kodrinore të mbuluar me sipërfaqe pyjore. Nga pjesa e KaradakutShkupit, me majën e Kopilaçës me një lartësi praj 1490m , male këto që formojnë edhe kufirin natyror mes Kosovës dhe Maqedonisë.

Përveç lumit të Moravës territorin e Komunës së Vitisë e përshkon edhe lumi Letnica. Duke qenë në mes të dy komunave të mëdha, Gjilanit dhe Ferizajt, aksi rrugor që kalon nëpër viti është mjaft I frekuentuar.

Duke e bërë kështu edhe komunën të ketë lidhje të lehta me gjitha pjesët tjera të Kosovës. . Komuna e Vitisë në verilindje kufizohet me komunën e Gjilanit, në perëndim me komunën e Ferizajit, në jugperëndim më komunën e Kaçanikut dhe krejtësisht në juglindje kufizohet me Republikën e Maqedonisë.

Temperaturat

Moti në Viti gjatë dimrit është i butë. Përvec ndikimeve të klimës kontinentale që vjen nga erërat e veriut. Në Viti temperaturat rrallëherë shënojnë rënie nën 0C dhe kjo vetëm në pjesët kodrinore të Komunës. Temperatura më e ulët mesatare gjatë vitit shënohet në Janar, -0.8˚C, në terrenet kodrinore reshjet janë më të shpeshta.

Gjatë verës moti në Viti shënon ngritje të temperaturave, uji i lumenjëve Morava dhe Letnica shfrytëzohet për ujitje të kulturave bujqësore dhe kjo bën që të shuhet etje e thatësisë që kap gjithë Anamoravën.

Temperatura më e lartë mesatare shënohet gjatë muajit korrik, 20.4˚C.

Pamje nga Vitia