Moti në Resnje

nga dua.com
Moti në Resnje

Moti në Resnje – Karakteristikat

Moti në Resnje I takon rrymës klimatike mezzo kontinentale. Resnja është qytet dhe komunë që shtrihet në pjesën jug perëndimore të Maqedonisë së Veriut.

Resnja shtrihet në pjesën veriore të Luginës së Prespës, dhe është qyteti në mes të Manastirit dhe Ohrit. Resnja është i vetmi qytet që shtrihet në zonën përreth Liqenit të Prespës.

Në afërsi të qytetit të sotëm të Resnjes, mendohet të jetë qyteti antik Ilir Dalmasion. Edhe pse ende arkeologët nuk kanë arritu të gjejnë artefakte që mbështesin këto të dhëna. Në kohën e pushtimit nga Perandoria Romake, këtë qytet e përshkruante rruga Via Egnatia.

Resnja

Sot Resnja ka një sipërfaqe prej 400 hektarëve, dhe e gjithë komuna ka një popullsi prej 16 mijë e 400 banorëve prej të cilëve mbi 10 mijë e 200 janë në aytetin e Resnjes.

Moti ne Resnje gjatë dimrit karakterizohet me temperatura të ulëta dhe me reshje të shpeshta. Reshjet e borës janë të rralla, por temperaturat janë më të ulëta se në pjesën tjetër të Maqedonisë së Veriut, kjo edhe për shkak të lartësisë mbi nivelin e detit, mbi 860 metra.

Temperaturat

Gjatë verës moti në Resnje është i nxehtë, temperaturat shënojnë ngritje dhe Resnja karakterizohet me thatësi të madhe. Klima përshtatshme dhe kualiteti i lartë i tokës, kanë bërë që Resnja të njihet për plantacionet më të mëdha të mollës në gjithë Maqedoninë e Veriut.

Kjo ka bërë që edhe të tërhjekë vizitorë të shumtë në qytetin e lezetshëm. Temperatura mesatare e ajrit gjatë vitit në Resnjë është 9.6C, përderisa sasia mesatare e reshjeve gjatë vitit arrin në 780 mm.

Ndiqni tek ne motin ne te gjithe Maqedonine, si psh: TetovaShkupi, Manastiri, KumanovaOhëri etj.