Moti në Tepelenë

nga dua.com
Moti në Tepelenë

Moti në Tepelene – Karakteristikat

Moti në Tepelenë i takon rrymës klimatike mesdhetare kodrinore. Tepelena është qytet dhe bashki në pjesën jugore të Shqipërisë. Është kryeqendra e rrethit me po të njëjtin emër dhe pjesë e Qarkut të Gjirokastrës.

Me një pozitë shumë të favorshme gjeografike, Tepelena ështe e vendosur në bregun e majtë të lumit të Vjosës dhe në fushë naltat mbi të. Tepelena është një vendbanim i hershëm që lidhet me ndërtimin e një kështjelle në shek VII, të ngritur në këtë pikë strategjike në kryqëzimin e rrugëve të Vjosës, grykës së Këlcyrës, Drinosit dhe Mallakastrës.

Ne vitin 1889, qytetin e mori në dorë Ali Pashe Tepelena, ku ngriti dhe sarajet e veta, ai përfundoi së ndërtuari dhe kalanë e qytetit, e cila u kthye në një rezidencë të dyte për të.

Tepelena

Bashkia e Tepelenës është një nga bashkitë me dendësine më të vogël të popullsisë në Shqipëri. Me një sipërfaqe prej 431 km2, kjo bashki ka popullsi prej vetëm 8 mijë e 900 banorëve dhe dendësi prej 21 banorëve për km2. Moti në Tepelenë gjatë muajve të verës shënohet me ngritje të temperaturave.

Temperaturat

Muaji më i nxehtë është Gushti ku temperatura mesatare më e lartë shënon 33.6˚C. Ka disa raste kur temperatura në Tepelenë shkojnë mbi 40˚C. Dimrat në Tepelenë për dallim nga pjesa bregdetare karakterizohen me reshje të mëdha të shiut.

Lagështia përveç prej reshjeve vie edhe nga du lumenjë Vjosa dhe Drino. Temperatura më e ulët mesatare shënohet gjatë dy muajve: janar dhe shkurt me nga 0.8˚C.

Pamje nga Tepelena

Parashikimin e motit ndiqeni tek ne per te gjithe Shqiperine, si psh:
TiranaGjirokastraDurresiFieriVlora etj.