Një lidhje e shëndoshë për trup të shëndoshë

nga Flogerta Driza

Shumë studiues vazhdimisht kanë konstatuar se me një partner të mirë ju do keni një lidhje e shëndoshë për trup të shëndoshë. Për shëndetin fizik e psiqik sge gjithashtu edhe për lumturin tuaj. “Një partner i shëndosh do të ju ndihmojë të jetoni më gjatë” thonë  ata. 

Është e ditur se vetmia do të ndikojë keq në shëndetin tuaj. Njerëzit me një lidhje të fuqishme dhe personale kanë treguar se jetojnë më gjatë sesa ata të cilët janë të izoluar gjatë gjithë kohës.
Kjo teori ka qenë e testuar disa herë gjatë viteve. Afër 150 studime dhe afër 300,000 pjesëmarrës kanë ndihmuar të tregojnë se lidhjet poziitive mund të jenë më shumë të rëndësishëm.  Sidmos kur bëhet fjalë për shëndetin psiqik. Sikur ushtrimi dhe koncentrimi të një peshe të shëndetshëm.

Si mund të ja bëjmë që të kemi lidhje të shëndoshë?

Ka shumë rëndësi të kërkojmë një person  që na ofron një liudhje të shëndetshme. Mirëpo njësoj është e rëndësishme gjithashtu ne te jemi parter të tillë. Të kujdesemi për shëndetin e vetës por edhe të tjerëve. Të jemi aty në rast nevoje. Një studim që është bërë tani ka shikuar në disa ide të ndryshme. Sipas tyre  “përgjegjësitë e partnerit” janë një çelës për të ndikuar në një lidhje romantike në shëndetin tuaj psiqike. Përgjegjësitë e partnerit referohen se sa mirë partnerët tuaj mund të ju kuptojnë, sa mirë i repektojnë vendimet dhe ndjenjat tuaja, dhe sa shumë kujdesen ata për ju.

Cili është mendimi i studiuesve?

Studiuesit kanë shikuar nivelet e koristolit të pjesëmarrësve. Duke përfshirë edhe funksione të tjera, koristolit është një hormon e cila rregullon sistemin tonë imun.
Njerëzit të cilët kanë vlerësuar partnerët e tyre duke qenë më të kujdesshëm dhe përgjegjës kanë mundësi të kenë nivelin e koristolit. Të cilat do të kenë një shëndet më tejkalues, dhe kjo do të mbetet në përputhje dhe të testuar prapë dhjetë vjetë më vonë. Njerëzit e njejtë kanë qenë edhe më mirë të pajisur të përballojnë emocionet negative. Pra është e mundshme se të keni një partner të kujdesshëm të cilët sigurishtë që do të ju ndihmojnë të ndjeheni më mirë dhe të qëndroni të shëndetshëm.

dua Marketplace banner