5 arsye për të dalë nga zona e rehatisë

nga Flogerta Driza

Dihet përse quhet zona e rehatisë, sepse është ngushëlluese të kesh një jetë të parashikueshme dhe pa surpriza të pakëndshme. 
Miqtë tuaj nuk do t’ju thërrasin të dilni me ta në orën 19:00, sepse e dinë që sapo jeni ulur për të darkuar. Dinë gjithashtu se çfarë t’ju marrin për ditëlindje, sepse preferencat tuaja nuk kanë ndryshuar. 
Njerëzit mund të tërhiqen nga rutina për një numër arsyesh, por një nga arsyet kryesore ka të bëjë me personalitetin e tyre. Ndoshta nuk jeni të gatshëm të eksploroni mundësi të tjera, të provoni kultura të ndryshme apo ndjenja të reja.
U krye një studim nga Anna Soye i Universitetit Kombëtar të Irlandës dhe Páraic O’Súilleabháin (2019). Në këtë studim u testuan 77 gra të moshave 18-25 vjeç në kushte të ndryshme dhe u monitua presioni i gjakut dhe rrahjet e zemrës. Gjatë testit u kërkohej të thoshnin me zë të lartë çfarë u dilte në ekran (stres aktiv). Detyra tjetër ishte se duhet të shihnin videot e rregjistruara ndërkohë që ato flisnin (stres pasiv)
Gjetjet treguan se: gratë që ishin më të hapura ndaj përvojave të reja e mernin veten më shpejt nga stresi sesa ato që ishin të prirura drejt rutinës. Me fjalë të tjera, të qenit i gatshëm për të eksploruar ndjenja të reja mund t’ju ndihmojë t’i përshtateni më lehtë situatave stresuese.

Hulumtime të tjera tregojnë se të qenit i hapur ndaj përvojave të reja mund të forcojë krijimtarinë tuaj. 

Modeli OFCI propozon se njerëzit me personalitet më të zhdërvjellët kanë aftësi për të përmirësuar dhe vlerësuar situatat e jetës së tyre. Ky model çon drejt shfrytëzimit të “mundësive për të mësuari”, gjë që nga ana tjetër stimulon proceset njohëse që mbështesin inteligjencën.
Me këto gjetje në mendje, po ju listojmë pesë arsyet që ju nevojiten për të qënë më të hapur dhe për të dalë nga zona juaj e rehatisë:

  1. Përmirëson shëndetin e zemrës suaj. 

Ku e shtyni veten emocionalisht për të eksperimentuar dicka të re e për të dalë nga zona e rehatisë, jeni duke ndihmuar zemrën tuaj. Emocionet që do të përjetoni do t’ju ndihmojnë nga ana kardiovaskulare.

  1. Ju bën të ndiheni më të rinj.

Kur jeni të hapur për përvoja të reja, freskoni perspektivën tuaj. Veçanërisht nëse e përvetësoni këtë perspektivë dhe e bëni pjesë të rutinës tuaj ditore. Qofshin këto ushtrime të reja fizike apo një vrap herët në mëngjes. Në vend që të nxirni justifikime për të provuar dicka të re sepse jeni shumë i zënë, përse nuk merrni hapin e parë?

  1. Zgjeroni horizontet tuaja.

Kërkimet tregojnë se sa më të hapur të jeni ndaj përvoja ve të reja aq më fleksibël është qasja mendore ndaj jetës.

  1. Bëheni më kreativë. 

Ndjesi se keni “ngecur” është një nga arsyet kryesore pse njerëzit mendojnë se krijimtaria e tyre nuk merr krahë. Që kjo gjë të ndryshojë duhet të jeni të gatshëm të konsideroni ide dhe qasje të reja. Mjaft e kufizuat veten.

  1. Forcon inteligjencën tuaj. 

Siç sugjeron modeli OFCI, njerëzit më të prirur ndaj përvojave të reja marrin më shumë nga këto eksperienca. Në këtë mënyrë zgjerojnë inteligjencën e tyre më shumë sesa moshatarët e tyre që parapëlqejnë të zhyten në zonën e rehatisë.
Për ta përmbledhur, përmbushja në jetën tuaj mund të burojë nga fakti se jetoni të sigurt në zonën e rehatisë, por siç tregojnë studimet dalja nga kjo zone mund të pasurojnë edhe më shumë jetën tuaj.