Sa kohë pasi jeni lidhur duhet të martoheni?

nga Argjenda Selmani

Ndoshta jeni më të lumtur se që keni qenë ndonjëherë. Keni gjetur dikë më të cilin doni të martoheni! Emocionuese, apo jo? Mirëpo prap se prap keni vështirësi në marrjen e vendimit që të martoheni. 

Ka disa njerëz që mund të ju thonë se po nxitoheni pas nuk jeni bashkë për një kohë të gjatë. Mbase njerëzit po thonë që keni qenë së bashku shumë gjatë dhe jeni vonuar. Por, kush ka të drejtë? Çfarë thonë ekspertët për kohëzgjatjen e lidhjes para martesës?  Në këtë artikull ne po përpiqemi t’ju trejgojmë se cila është me të vërtetë kohëzgjatja ideale e lidhjes para martesës, apo nëse ka vërtetë diçka të tillë.

Sa kohë qëndrojnë të lidhur një çift mesatar para se të fejohen?

Disa dekada më parë njerëzit martoheshin shumë shpejt pas njoftimit. Sidoqoftë, kohët po ndryshojnë. Më shumë njerëz po shoqërohen më gjatë sesa dikur dhe ka shumë arsye pse po ndodhë kjo.

Ndërsa të gjithë mësojmë dhe rritemi, marrëdhëniet ndryshojnë. Njerëzit janë në gjendje të bashkëjetojnë sot ndërsa kjo nuk ishte shumë e pranuar në të kaluarën. Kjo është një arsye pse martesat shtyhen sot.

te martoheniArsye të tjera që njerëzit qëndrojnë më gjatë në lidhje para martesës janë: për shkak të financave, pjekurisë, qëllimeve të karrierës, etj. Marrë parasysh të gjitha këto, shumica e çifteve janë të lidhur përafërsisht 4.9 vjet para marteses.

Sa kohë na duhet para se gjërat të bëhen serioze?

Në çdo marrëdhënie, ekziston një fazë e ‘muajit të mjalti’. Aty ku ne i fshehim të metat tona dhe jetojmë në këtë botë të lumtur, pa argumente ose gjëra të tjera. Mirëpo kur të shuhet kjo fazë e muajit të mjaltit, ku ju çon? Rezulton se kjo fazë zgjat rreth tre muaj. Pasi të keni kaluar këtë fazë, ju dini pak më shumë për personin – si pëlqimet dhe mospëlqimet e tij, frustrimet dhe dëshirat, dhe më shumë.

Ekspertët rekomandojnë që pas rreth tre muajsh, të mund të hapni temën e të qenit serioz me njëri-tjetrin. Sidoqoftë, nuk te martohenika asnjë afat kohor. Nëse e shihni që më herët duket e natyrshme, bëjeni. Nëse më vonë ju duket e natyrshme, bëjeni atë. Marrëdhënia është e juaj.

Si e dini kur jeni gati të martoheni me dikë?

Disa njerëz janë gati për martesë më shpejt se njerëzit e tjerë. Nuk ka asgjë të keqe këtu.  E vetmja gjë e rëndësishme është ta dini qartazi se si ndiheni ju. Mirëpo duhet ta dini se ju duhet të martoheni me dikë vetëm pasi të jeni të sigurt 100% se e dashuroni.

Përpos kësaj ju duhet të keni arritur të njihni pothuajse të gjitha anët e mira por edhe më pak të mira të partnerit tuaj. Dasma juaj mund të jetë magjike, por të martohesh nuk është një përvojë magjike që do të shndërrojë menjëherë një marrëdhënie të paqëndrueshme, jo të shëndetshme në një marrëdhënie të qëndrueshme dhe të shëndetshme. Një arsye që disa çifte përjetojnë rënie të ndjeshme të kënaqësisë gjatë dy viteve të para të martesës mund të jetë sepse ata martohen për të ndryshuar marrëdhënien, duke çuar në zhgënjim dhe zhgënjim. Prandaj ky është një vendim që kërkon shumë kujdes.