Dilema: Unë jam një grua në të 30tat që po shpresoj se në një pikë në një të ardhme jo fortë të largët, të martohem dhe të rris një familje. Kam qenë beqare tash e disa kohë por kohën e fundit u befasova kur shoku im më i mirë më tha se kishte rënë në dashuri me mua dhe atë për 10 vite.
Tani jam në një pozitë që t’ia jap dritën e gjelbër fillimit të një lidhjeje me një njeri i cili është shoku im më i mirë. Një tjetër shoqe, që u martua me një njeri që kishe rendur pas saj me vite të tëra, thotë që do duhet t’ia jepja një shancë. Tërheqja seksuale mund të vijë pastaj, thotë ajo, dhe çdo gjë tjetër që ti do është këtu. Sidoqoftë, nuk është që nuk kam menduar për gjithë këtë më parë. E shoh briliancën e tij, e vlerësoj miqësinë e tij, por s’kam dashur asnjëherë asgjë më shumë nga ai. Jam e gatshme të ndjekë ndjenjat e mia dhe ta hudh atë poshtë, por a do duhej të i’a jepja një shancë dhe të shoh nëse ndjenja të thella do ta ndjekin arsyen?
Mariella përgjigjet: Po. Nuk është që nuk e vlerësoj hapjen ndaj të panjohurës ku do të jem duke marrq dhe mundësinë reale që mund të dëmtojë një mardhënie tjetër që aktualisht ju mbështetë në mënyra të tjera. Ne jemi kafshët kryesore, por ne kemi luftuar trimërishëm nëpër mijëvjeçarë për të marrë një rrokje në zakonet tona më pak të këndshme për të krijuar një botë më të “civilizuar”. Duke parë përreth, është ende një punë në progres e sipër.
Mbeten ende fusha ku ne dukemi më të lumtur sesa të mbesin sllavë të impulseve tona “natyrale”, dhe njëra prej tyre është kur kërkon një partner dhe lidhjen më të përafërt të vetë seksit. Na u deshën shumë shekuj për të përmirësuar marrdhëniet tona romantike në diçka më shumë sesa vetëm një gjethe që bie kur ishte koha e duhur. Religjioni i organizuar e bëri një pjesë të ndihmës, duke krijuar një kontratë optimiste, jetëgjatë, duke na ngjitur sëbashku nëpërmjet të mirave dhe momenteve të këqia; dhe për disa shekuj, ne jetuam me frikën e thyerjes së këtij unioni, pavarësisht se sa sfidues ishte bërë.
Sot, sikurse edhe me shumë aspekte të jetës bashkëkohore, ne i kemi rritur opsionet: Garancitë, zgjedhje-moszgjedhje, dukshëm, zgjedhjen për të mos u lidhur fare. Duket sikur nje rrugë e gjatë evulotive ndërmjet ikjes me vrap në një degë dhe ecjes poshtë shtegut. Por në faktet e tanishme të normave të sjelljes perëndimore duket sikur ne të gjtihë ne ende ndërrojmë ndaj formave kur vjen puna në zgjedhjen e partnerëve.
E vlerësojë që ka shumë që mendojnë se është shumë e sofistikuar të jesh në gjendje për të tërhequr telefonin e tyre dhe të gjejnë një partner për passion në afërsi brenda momentit. Të vendosësh seksin në një hartë në Google për ata që janë në humor për dashuri është një gjë, por është kurioze, apo jo, kur kërkojmë për një partner diçka më shumë se vetëm një lidhje të shkurtër, ne dëshirojmë të gjejmë dikë me të njejtat kritere? Në krye të listës sonë të komponenteve esenciale është nëse jemi të kapërcyer nga dëshira apo jo: Një gjendje e qenies tonë që nuk ka të bëjë aspak me arsyen apo mendimet por më shumë me instinktin bazë. Sikurse do të thoshte çdo veteran i unionit të gjatë, sex hudh poshtë listën e prioritetevee për harmoninë ditore shumë shpejt.
Është shumë e rëndësishme që të jenë në gjendje të pranoni bashkim me personin që e keni zgjedhur, por pasioni afatgjatë do të zvogëlohet dhe në qoftë se ju nuk keni marrë respekt, miqësi dhe një interes të vërtetë në personin, atëherë lidhja juaj nuk ka shancë të funksionojë. Kjo është arsyeja pse sindikatat kanë nisur nxitjen e dëshirës dhe qëndrueshmërisë, më shpesh me rininë, kanë tendencë të jenë të parët që shkatërrohen.
Pra, le të flasim për ty, me shokun tënd të ngushtë dhe dëshirën tuaj për të krijuar një familje. Ti e ke një njeri në jetën tënde që të ofron gjithçka përveç impulsit për të krijuar mardhënie seksuale. Unë do të isha e prirur të merrja një hap më para dhe të shohim se kun a çon kjo. Shumica prej nesh që zgjedhin monogaminë, në moshën e rritur priren të zgjedhin bashkëshortët që mbajnë pak lidhje me provokuesit e pasionit në vitet e 20ta. Kjo ndodhë sigurisht për shkak se një element i shqyrtimit hyn në arenë i sunduar më parë vetëm nga feromonet.
Unë nuk jam zakonisht një person që avokon alkoholin, por përdorimi i diçkaje që mund të j’u çlirojë shkurtimisht nga vendim-marrja racionale mund të jetë çelësi për zbulimin e zgjedhjes tuaj. Ky njeri tingëllon sikur ka shumë për të ofruar, dhe ri-programuar dëshirat tuaja instinktive shpesh është vetëm akordim i një gjobe. Do të ishte turp të lini një gjë të vogël si seksi të qëndrojë në rrugën e një partneriteti të tillë potencialisht të dobishëm. Një natë jashtë me të mund të shënojë fillimin e një jete të re, e trajtuar kohët e fundit, nëse nuk ndodhë nuk ka nevojë për ti dhënë fund miqësisë tuaj.