Çiftet pas martesës – Ja sa shumë fillojnë të ndryshojnë

nga Flogerta Driza

A ndryshojnë çiftet pas martesës? Për ata që kanë dyshime, tani ka edhe një konfirmim shkencor: martesa të ndryshon. Kjo u tregua nga një studim i udhëhequr nga psikologu Justin Lavner nga Universiteti i Gjeorgjisë.

Ky studim përfshiu 189 çifte heteroseksuale të zgjedhur – 6, 12 dhe 18 muajsh pas martesës së tyre. Këta pjesëmarrës kryen një test personaliteti për të parë se si dhe nëse kjo ngjarje, kaq e rëndësishme në jetën e dy njerëzve që duan njëri-tjetrin, ndryshoi personalitetin e tyre.  Më poshtë po ju tregojmë 5 tipare të sjelljes që ndryshojnë:

5 tiparet themelore të personalitetit

çiftet pas martesës

Foto: @alinabuzunova via Twenty20

Modeli teorik i marrë si referencë është ai i “Big Five”, i cili përcakton pesë tipare themelore të personalitetit që mund të gjenden në të gjitha kulturat:

  • Sa mendjehapur jemi? Ose sa të hapur jemi ndaj përvojave të reja, qasje ndaj ideve dhe vlerave të reja ose, e kundërta, a mbetemi më të anuar ndaj të njohurës.
  • Ndërgjegjia. Sa të ndërgjegjshëm, sa të besueshëm, të përgjegjshëm, të përpiktë jemi në atë që bëjmë. Ose, e kundërta, të qenit i pasaktë, i çrregullt, jo i besueshëm, duke anashkaluar angazhimet.

Pastaj kemi: 

  • Ekstrovert. Kush është ekstrovert ka një orientim të sigurt drejt jetës, i pëlqen të shoqërohet, të jetë rreth njerëzve. Aata që janë introvertë preferojnë të kenë më pak kontakte, të kenë më shumë kohë për veten e tyre; 
  • Miqësia, cilësia që të bën të ndjehesh mirë dhe të shoqërohesh me të tjerët, të bën vetëmohues e më të mirë dhe të tregosh ngrohtësi në marrëdhënie. Ose, e kundërta, të shtyn të bësh gjëra sipas mënyrës së miqve të tu, pa marrë parasysh atë që dëshiron bota.
  • Stabiliteti emocional, i cili lëviz përgjatë vazhdimësisë ndaj zhurmës, nervozizmit, pakënaqësinë, ndryshimit  të humorit etj.

Ja se si njerëzit ndryshojnë 18 muaj pas martesës

te martuar

Foto: Freepik

1. Të dy, gratë dhe burrat nisin të mos jenë më mendjehapur. Hipoteza tregon se ndryshimi pasqyron pranimin ose përshtatjen e tyre në rutinat dhe “rregullat” e jetës martesore.
2. Burrat shfaqin rritje në nivelin e tyre të ndërgjegjes. Ndoshta sepse kanë ndërhyrë në fazën e të qenit i besueshëm dhe i përgjegjshëm për jetën në çift. Tek gratë, ekziston një “ndërgjegje” më e lartë se burrat para martesës.

3. Burrat dhe gratë bëhen më pak ekstroverte. Pra, kërkojnë më pak kontakte të jashtme, sesa më parë. Jeta më e mbledhur, por edhe më pak “miqësore”. Gratë, megjithatë, zakonisht kanë tendencë të jenë më vetëmohuese dhe të dobishme sesa burrat.
4. Stabiliteti emocional rritet si tek burrat, dhe akoma më shumë tek gratë.

Po në lidhje me kënaqësinë e çiftit nga jeta së bashku?

jetesa bashk

Foto: @andreyyalansky19 via Twenty20

Pas 18 muajsh kënaqësia e çiftin zvogëlohet. Gjithsesi kjo varet edhe nga tiparet e personalitetit ‘fillestar’. Burrat që janë më mendjehapur mbeten kryesisht të kënaqur me përvojën e martesës. Ndërsa ata që janë mendjembyllur pas një vit e gjysmë tregojnë pakënaqësi më të madhe.

E njëjta gjë vlen edhe për gratë me stabilitet të mirë emocional ndërsa nivelet e kënaqësisë nisin të përkeqësohen tek gratë me humor të ndryshueshëm. Paralelisht, burrat më të kënaqur janë ata që kanë gra më të qëndrueshme emocionalisht pranë tyre.

Dhe jo, nuk është çështje moshe: studiuesit në fakt kanë vërejtur se me martesën personaliteti ndryshon me kalimin e kohës, pavarësisht viteve së bashku të bashkëshortëve. Ata që kanë jetuar së bashku para martesës tregojnë të njëjtat ndryshime të personalitetit si ata që filluan të jetojnë së bashku vetëm pasi të martohen. Edhe pasja e fëmijëve të ndryshon, po, por ata nuk ndikojnë aq shumë sa martesa.

Angazhimi zyrtar elementi kyç

martesës

Foto: MargJohnsonVA via Twenty20

Kjo do të thotë se ne ndryshojmë sepse në jetë është futur një element i rëndësishëm, i ri. Angazhimi zyrtar, një projekt i jetës së bashku që kërkon të nderohet çdo ditë. Do të thotë që nëse fillojmë me një sfond të qëndrueshëm emocional dhe personal gjithçka do të jetë më e thjeshtë.

Është gjithashtu e vërtetë se dashuria, jeta si çift, sjell raste të veçanta për t’u rritur si karakter. Sfidohemi të nxjerrim më të mirën e vetvetes. Të përballemi dhe zgjidhim problemet dhe vështirësitë që na parashtrohen.  Vetëm prej dashurisë gjejmë guximin ta bëjmë këtë gjë. Zbusim personalitetin dhe zakonet tona, madje edhe kufijtë tanë tek tuk. Kështu, kur bëhet fjalë për dashurinë, gjithmonë ndryshojmë për mirë edhe brenda martesës.