Stablecoins – Çfarë janë & çfarë duhet të dini rreth tyre?

nga Argjenda Selmani

Çfarë janë stablecoins ose ndryshe monedhat e qëndrueshme dhe si funksionojnë ato? Le t’ju ndihmojmë ne në lidhje me këtë pyetje duke shpjeguar disa gjëra të rëndësishme që duhet të dini rreth tyre. Pas lançimit të Bitcoin dhjetë vjet më parë, tregu pa shfaqjen e disa altcoins, duke përfshirë Ethereum.

Shumë prej nesh kanë fantazuar se sa para do të kishim nëse do të kishim blerë 1000 dollarë Bitcoin në kohën e duhur. Kjo për faktin se Bitcoin, ashtu si Ethereum, luhatet me çmimin e aseteve në varësi të plotë të ofertës dhe kërkesës së tregut. Për shkak se ato nuk mbikëqyren nga një organ qendror dhe nuk njihen si para shtetërore, çmimet e këtyre monedhave mund të ndryshojnë.

Por, a ka një shpëtim të sigurt për të shmangur këtë paqëndrueshmëri dhe nëse po, si funksionon?

Ju prezantojmë me Stablecoins

Stabilcoins janë kriptomonedha që shpesh kanë çmim në dollarë amerikanë. Falë këtyre monedhave të indeksuara me dollarë, ju keni mundësinë të maksimizoni shanset tuaja për t’u mbrojtur nga luhatjet ose rreziqet e tregut. Le të hedhim një vështrim të shkurtër në disa monedha stable të spikatura:

 • stablecoinsTether (USDT)
  Exchange: Binance, OKex, Huobi dhe shumë të tjera
  Kapaciteti i tregut: 1,884,587,370 dollarë
 • TrueUSD (TUSD)
  Exchange: Binance, DigiFinex, Bit-Z
  Kapaciteti i tregut: 213,749,697 dollarë
 • MakerDAO (DAI)
  Exchange: HItBTC, KuCoin, OasisDEX
  Kapaciteti i tregut: 56,801,526 dollarë
 • ..dhe shumë të tjera si këto

Si ndikon Stablecoin në çmimet e kriptomonedhave?

Kriptovalutat emetohen nga organizata private dhe janë të lidhura me tregues politikë, socialë ose ekonomikë. Këto monedha, të cilat varen vetëm nga oferta dhe kërkesa e tregut, mund të jenë shumë të paqëndrueshme.
Kjo paqëndrueshmëri, rregullatorët e dobët dhe të papërcaktuar shkaktojnë mungesë të besimit të publikut tek kriptomonedha si një opsion i besueshëm dhe i balancuar i monedhës. Kjo është arsyeja pse shumica e njerëzve ende i shohin kriptovalutat si investime spekulative.

Duke pasur parasysh këtë, njerëzit priren të përdorin opsione më të sigurta si Stablecoins për qëllime tërheqjeje parash. Siç e dimë shumica e pasurisë botërore tani është në duart e 1%-shit. E njëjta gjë vlen edhe për kriptovalutat, sepse 20% e të gjithave Bitcoin zotërohen nga 448 persona.
Këta njerëz, të quajtur balena ose whales, ndikojnë në çmimet e kriptomonedhave. Nëse këta individë do të konvertonin asetet e tyre të kriptomonedhave në Stablecoins, çmimi i kriptomonedhave do të binte, ose anasjelltas. Kjo është arsyeja pse çmimi i kriptomonedhave është shumë i varur nga balenat (whales), dhe rrjedhimisht nga stablecoins.

Si funksionojnë ato?

Stablecoin është një kriptomonedhë me një vlerë fikse. Kjo do të thotë që vlera e kriptomonedhës nuk duhet të ndryshojë, siç ndodh në asetet e paqëndrueshme kripto. Edhe pse kjo gamë çmimesh fikse shpesh lidhet me dollarin amerikan, ka edhe alternativa të tjera.
Monedhat e qëndrueshme teorikisht mund të fiksohen në vlerë për pothuajse çdo gjë. Kjo është arsyeja pse ka disa prej tyre të fiksuara në monedha të shumta FIAT dhe madje edhe metale të çmuara si ari ose argjendi. Faktori vendimtar për Stablecoins është se si ruhet stabiliteti i çmimit dhe mbi çfarë bazohet i gjithë sistemi.

Si e ruajnë ato stabilitetin e vlerës së monedhës së tyre?

Disa Stablecoins qendrore, të tilla si Tether, kanë nevojë për përdorimin e një kujdestari për të rregulluar monedhën dhe për të mbajtur një sasi specifike kolaterali. Tether ruan dollarin amerikan në një llogari bankare dhe sasia e mbajtur duhet të jetë e barabartë me atë që ata lëshojnë në mënyrë që sistemi të funksionojë siç duhet. Kjo është ajo që e mban vlerën e tyre të qëndrueshme.
Megjithatë, kriptovalutat e tjera të qëndrueshme të decentralizuara, si Dai, e arrijnë këtë qëllim pa nevojën e një kujdestari. Për të menaxhuar kolateralin dhe për të mbajtur rendin, ata përdorin kontrata inteligjente në blockchain Ethereum. Për të cilat do flasim edhe në të ardhmen.

Tre kategori të njohura të Stablecoins

stablecoinsBazuar në dizajn, dhe jo vetëm, mund të ndajmë Stablecoin në 3 lloje kryesore:

 • Fiat-kolateral
 • Kripto-kolateral
 • Pa-kolateral

Fiat-Kolateral

Ky është versioni më i thjeshtë krahasuar me çdo monedhë Stablecoin të prodhuar. Prodhimi dhe likuidimi i monedhës trajtohet nga emetuesi i monedhës. Çmimi mbetet i qëndrueshëm, sepse për çdo stablecoin të emetuar, 1 Dollar Amerikan është i rezervuar në një llogari bankare, e cila mund të blihet gjatë gjithë kohës. Problemi i vetëm është se varet nga rregullatorët e palës emetuese, prodhuese dmth. Monedhat e njohura të qëndrueshme të Fiat – kolateral janë:

– Tether — USDT
– TrustToken
– TUSD Binjakët
– GUSD Paxos

Kripto-Kolateral

Ky version, siç nënkupton edhe emri, përdor kriptovaluta të tjera (p.sh. ETH) si kolateral për monedhat e qëndrueshme (Stablecoins). Megjithatë, për shkak se çmimet e kriptove janë të paqëndrueshme, këto Stablecoin duhet të përdorin një sërë procedurash për të siguruar që çmimi i stablecoin të mbetet në 1$. Monedhat e njohura të qëndrueshme kripto-kolaterale janë:

– MakerDAO
– Havven

Stablecoins Pa-Kolateral

Ky është një dizajn ndryshe nga monedhat e qëndrueshme pasi nuk mbështetet nga asnjë kolateral. Ajo funksionon ngjashëm me monedhat fiat. Kjo do të thotë se ajo qeveriset nga një sovran, siç është Banka Qendrore e një vendi. Monedhat e qëndrueshme pa-kolateral më të njohura janë:

– Basis
– Carbon

A ia vlejnë stablecoins?

Nëse nuk jeni të njohur me teknologjinë blockchain dhe nuk jeni të sigurt se çfarë të bëni kur të dhënat e vërteta, mund t’i mbani aktivet tuaja në stablecoins, sepse kriptovalutat janë shumë të paqëndrueshme. Më poshtë kam disa nga avantazhet dhe disavantazhet:

stablecoinsPërparësitë:

 • Përfitimet e kripto-ekonomisë janë tarifat e ulëta, transaksionet e sigurta dhe anonimiteti mund të jetë i pjesshëm ose i plotë.
 • Bazohen në asete dhe janë të qëndrueshme.
 • Suport për tu përshtatur dhe kalim më i lehtë nga përdorimi i fiat në kriptomonedhë.
 • Rregulloret dhe rregullat e procesit të lidhura me fiat-in janë të përfshira.
 • Mund të përdoren për remitanca, për pagesa njësoj si euro ose dollari apo edhe për të paguar me Viza Card etj.

Disavantazhet:

 • Kërkon një palë të tretë dhe besim nga një subjekt.
 • Kërkohen auditime të jashtme për të siguruar që asetet janë të kontabilizuara siç duhet.
 • Tregtarët dhe investitorët e zakonshëm duan të kenë interesa kthimi më të larta se ato aktuale për përfitime financiare.
 • Rregullore dhe procese që përfshijnë Fiat.