Trauma emocionale – Si të shërohemi?

nga Argjenda Selmani

Trauma emocionale dhe psikologjike është rezultat i ngjarjeve jashtëzakonisht stresuese që shkatërrojnë ndjenjën tuaj të sigurisë, duke ju bërë të ndiheni të pafuqishëm në një botë të rrezikshme. Trauma psikologjike mund t’ju ​​bëjë të luftoni me emocione, kujtime dhe ankthe të mërzitshëm që nuk zhduken. 

Mund t’ju bëjë gjithashtu të ndiheni të mpirë, të shkëputur dhe të paaftë të besoni tek njerëzit e tjerë.Kur ndodhin gjëra të këqija, mund të duhet pak kohë për të kapërcyer dhimbjen dhe për tu ndjerë përsëri i sigurt. Mirëpo me këto strategji të vetë-ndihmës që ne po prezantojmë, ju mund të shpejtoni shërimin tuaj.

Si t’i dallojmë simptomat e traumave?

Ne të gjithë reagojmë ndaj traumës në mënyra të ndryshme, duke përjetuar një gamë të gjerë reagimesh fizike dhe trauma emocionaleemocionale. Nuk ka asnjë mënyrë ‘të drejtë’ ose ‘të gabuar’ për të menduar, ndjerë ose përgjigjur, prandaj mos gjykoni reagimet tuaja ose të njerëzve të tjerë. 

Simptomat emocionale dhe fizike

Disa nga simptomat emocionale janë: Tronditje, mohim ose mosbesim. Konfuzion, vështirësi në përqendrim. Zemërimi, nervozizmi, ndryshimet e humorit. Ankthi dhe frika. Faji, turpi, vetëfajësia. Tërheqja nga të tjerët. Ndiheni të trishtuar ose të pashpresë. Ndiheni të shkëputur ose të mpirë. Kurse simptomat fizike janë këto: Pagjumësi ose makthe. Lodhja. Të trembesh lehtë. Vështirësia e përqendrimit. Rrahje zemre. Mërzia dhe shqetësimi. Dhimbje dhe tensioni i muskujve, etj. Si ta ndihmoni vetën? Përcillini këto udhëzime tona.

Lëvizni

Trauma prish ekuilibrin natyror të trupit tuaj. Mundohuni të ushtroni për 30 minuta ose më shumë në shumicën e ditëve. Ose nëse është më e lehtë, ushtrimet 10-minutëshe në ditë janë po aq të mira. Ushtrimet që janë ritmik dhe ju tërheqin krahët dhe këmbët – të tilla si ecja, vrapimi, noti, basketbolli, apo edhe vallëzimi – funksionojnë më së miri. Shtoni një element të vëmendjes.

Në vend që të përqendroheni në mendimet tuaja ose të shpërqendroni veten gjatë ushtrimeve, përqendrohuni vërtet në trupin tuaj dhe sesi ndihet ndërsa lëvizni. Vini re ndjesinë e goditjes së këmbëve tuaja në tokë, për shembull, ose ritmin e traumafrymëmarrjes tuaj, ose ndjenjën e erës në lëkurën tuaj. Ngjitja në shkëmb, boksi, stërvitja me pesha ose artet marciale mund ta bëjnë këtë më të lehtë – në fund të fundit, duhet të përqendroheni në lëvizjet e trupit gjatë këtyre aktiviteteve në mënyrë që të shmangni lëndimet.

Mos u izoloni

Pas një traume, ju mund të dëshironi të tërhiqeni nga të tjerët, por izolimi vetëm i bën gjërat edhe më keq. Kontakti me të tjerët ballë për ballë do t’ju ndihmojë të shëroheni, prandaj bëni një përpjekje për të ruajtur marrëdhëniet tuaja dhe shmangni kalimin e shumë kohë vetëm.

Ju nuk keni pse të flisni për traumën patjetër. Mirëpo nëse ka nevojë, kërkoni mbështetje. Merrni pjesë në aktivitete sociale, edhe nëse nuk ju pëlqen. Bëni aktivitete ‘normale’ me njerëz të tjerë, aktivitete që nuk kanë asnjë lidhje me përvojën traumatike. Lidheni përsëri me miqtë e vjetër.

Nëse jeni tërhequr nga marrëdhëniet që dikur ishin të rëndësishme për ju, përpiquni të rilidheni. Anëtarësohuni në një grup mbështetës për të mbijetuarit e traumave. Lidhja me të tjerët që po përballen me të njëjtat probleme mund të ndihmojë në traumazvogëlimin e ndjenjës tuaj të izolimit dhe të dëgjoni se si të tjerët përballen mund t’ju ndihmojë të frymëzoni në shërimin tuaj.

Ushqehuni dhe flini mirë

Të kesh një trup të shëndetshëm mund të rrisë aftësinë tënde për të përballuar stresin e traumës.

Flini shumë – Pas një përvoje traumatike, shqetësimi ose frika mund të shqetësojnë gjumin. Por mungesa e gjumit cilësor mund të përkeqësojë simptomat tuaja të traumës dhe ta bëjë më të vështirë ruajtjen e ekuilibrit tuaj emocional. Prandaj bini të flini dhe ngrihuni në të njëjtën kohë çdo ditë dhe synoni për 7 deri në 9 orë gjumë çdo natë.

Shmangni alkoolin dhe drogën – Përdorimi i tyre mund të përkeqësojë simptomat tuaja të traumës dhe të rrisë ndjenjat e depresionit, ankthit dhe izolimit.

Hani një dietë të ekuilibruar mirë – Ngrënia e vakteve të vogla dhe të ekuilibruar gjatë gjithë ditës do t’ju ndihmojë të mbani energjinë tuaj dhe të minimizoni ndryshimet e humorit. Shmangni ushqimet me sheqer dhe të skuqura dhe hani shumë yndyrna omega-3 – të tilla si salmoni, arrat, farat e sojës dhe farërat e lirit – për t’i dhënë forcë humorit tuaj.

Ulni stresin – Provoni teknikat e relaksimit të tilla si meditimi, joga, ose ushtrime të frymëmarrjes së thellë. Programoni kohën për aktivitete që ju sjellin gëzim siç janë hobi juaj i preferuar.